Bodembescherming in de praktijk

De verplichting om een bodembedreigende activiteit uit te voeren boven een vloeistofdichte vloer of verharding is opgenomen in een Omgevingsvergunning, het Besluit activiteiten leefomgeving of een omgevingsplan. Ook het afvoeren van afvalwater via een vloeistofdichte riolering kan opgenomen zijn in de voorgeschreven regels. Hiermee geldt een verplichting om deze voorziening te laten beoordelen/keuren door een inspectiebedrijf dat hiervoor conform de NEN-EN-ISO/IEC 17020 geaccrediteerd is.

Beoordelen vloeistofdichte vloer of riolering (keuren/inspecteren bodembeschermende voorzieningen)

De bodembeschermende voorziening die wordt geïnspecteerd kan bestaan uit een vloerconstructie, constructieve lekbak, opvangput, bufferbassin, riolering, afscheiderinstallatie, et cetera. De inspectie kan bestaan uit een visuele beoordeling, conform het Protocol 6701, dan wel een hydrologische meting, conform Protocol 6703, onder het Accreditatieschema “Inspectie bodembeschermende voorzieningen” (AS SIKB 6700).

Waar moet een vloeistofdichte vloer aan voldoen?

Waar moet een vloeistofdichte vloer aan voldoen?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Er gelden feitelijk drie criteria waaraan moet worden voldaan.

  • vloeistoffen kunnen alleen van de voorziening afstromen naar een daarvoor bestemd ontvangstpunt;
  • de voorziening vertoont geen gebreken;
  • vloeistoffen hebben de niet met vloeistof belaste zijde van de voorziening niet bereikt.

Wanneer door onze deskundige inspecteurs is vastgesteld dat de voorziening aan bovenstaande punten voldoet wordt deze als vloeistofdicht aangemerkt en wordt hiervoor een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening afgegeven. Het is daarvoor niet in alle gevallen noodzakelijk dat een vloer oorspronkelijk als vloeistofdicht is aangelegd.

Hoe vaak moet een vloeistofdichte vloer of riolering worden gekeurd?

Hoe vaak moet een vloeistofdichte vloer of riolering worden gekeurd?

De keuringsfrequentie wordt voorgeschreven in de omgevingsvergunning of vanuit het Besluit activiteiten leefomgeving. Standaard geldt een frequentie van éénmaal per zes jaar.

Bedrijfsinterne controle

Voor het in stand houden van een afgegeven Verklaring Vloeistofdichte Voorziening, dient jaarlijks een bedrijfsinterne controle uitgevoerd te worden. Het hiervoor te gebruiken inspectieformulier wordt gelijktijdig met de Verklaring Vloeistofdichte Voorziening toegezonden. Indien gewenst kan Wematech Milieu Adviseurs B.V. ook de jaarlijkse bedrijfsinterne controles voor je verzorgen.

Wematech Milieu Adviseurs B.V. is een geaccrediteerd inspectiebedrijf (registratienummer I 208) en is aangesloten bij de Stichting ODI/VDV (Onafhankelijke Deskundige Inspecteurs en adviseurs voor Vloeistof Dichte Voorzieningen).

Wanneer je meer informatie wenst, neem contact op met onze Deskundige Inspecteurs.

Wil je advies over bodembeschermende voorzieningen?

  • In heel Nederland

  • Vrijblijvende prijsopgave