Geluidmetingen / Lawaai op de werkplek

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het bieden van een gezonde en veilige werkplek, de werknemer is verantwoordelijk voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden op een veilige manier. Voorkomen moet worden dat werknemers tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden lichamelijk of geestelijk letsel kunnen oplopen. Een van de oorzaken van letsel kan zijn de blootstelling aan teveel lawaai.

Welke geluidnormen gelden er op de werkplek?

Welke geluidnormen gelden er op de werkplek?

In artikel 6.8 van het Arbobesluit zijn voorschriften gesteld met betrekking tot geluidniveaus op een arbeidsplaats. Wanneer de dagelijkse blootstelling aan lawaai hoger is dan 85 dB(A) of de piekgeluidsdruk hoger is dan 140 Pa dan moeten technische en organisatorische maatregelen worden vastgesteld en uitgevoerd om de blootstelling tot een minimum te beperken. Daarnaast dienen deze werkplekken te worden aangeduid middels signalering of afbakening.

Vanaf een blootstelling van 80 dB(A) of een piekgeluidsdruk hoger dan 112 Pa moet een werkgever passende, naar behoren aangemeten, individuele gehoorbeschermers ter beschikking stellen aan de werknemer.

De dagelijkse blootstelling aan lawaai mag in geen geval hoger zijn dan 87 dB(A) of de piekgeluidsdruk mag in geen geval hoger zijn dan 200 Pa. Indien hiervan sprake is moeten onmiddellijk passende maatregelen worden doorgevoerd.

Beoordeling / geluidsmetingen op de werkplek

Beoordeling / geluidsmetingen op de werkplek

Iedere werkgever is verplicht (onderdeel risico inventarisatie en -evaluatie) een actuele en schriftelijk vastgelegde beoordeling te hebben van de geluidblootstelling van de medewerkers. Op basis van geluidmetingen maken wij inzichtelijk wat de geluidbelasting is op de werkplek en kunnen wij je adviseren over de wijze waarop het lawaai op de werkplek kan worden gereduceerd en weer in lijn is met de regels.

In de NEN-EN-ISO 9612:2009 wordt een drietal meetstrategieën omschreven:

  1. Gehele dag methode;
  2. Taak methode;
  3. Functie methode.

Wij kunnen alle meetmethoden voor u uitvoeren echter wij zien in veel gevallen een groot voordeel met het uitvoeren van geluidmetingen conform de “taakmethode”. Uitgangspunt bij deze methode is dat wordt gekeken naar werkplekken in plaats van naar werkzaamheden van werknemers. Wie bepalen daarbij niet het geluidexpositieniveau (Lex,8h,m) ofwel de dagdosis per werknemer maar het equivalente geluidniveau (LpAeq,T.m) per werkplek.

Taakmethodes

Bij de taakmethode voeren wij geluidmetingen uit op alle werkplekken zodat inzicht ontstaat in de verschillende geluidsniveaus ter plaatse van al deze arbeidsplaatsen. Op basis van de geluidmetingen maken wij een “overzichtskaart” waarin de werkplekken met relevante geluidsgrenswaarden (< 80 dB, 80-85 dB(A) en > 85 dB(A)) zijn aangegeven. Daarmee kan meteen signalering en afbakening plaatsvinden conform het Arbobesluit. Daarnaast voorkomen we in veel gevallen dat metingen opnieuw moeten worden uitgevoerd wanneer werknemers wisselen tussen werkplekken.

Met onze meetresultaten stellen wij je in staat om aan de hand van een eenvoudige invuloefening te bepalen wat de geluidbelasting is van een werknemer voor elke denkbare verdeling over de werkplekken waar wij de geluidbelasting hebben gemeten.

Wilt u meer informatie?

  • In heel Nederland

  • Vrijblijvende prijsopgave