Juiste certificaat en juiste mensen om
een asbestinventarisatie uit te voeren.

Asbest is in het verleden veel toegepast gezien de vele voordelen die asbest heeft ten aanzien van bijvoorbeeld brandwerendheid, slijtvastheid en vochtwerendheid. Voorbeelden van asbesttoepassingen zijn brandwerende beplating (dakplaten, wandbeplating), rookkanalen, vloerzeil en vensterbanken. Minder bekend en/of zichtbaar zijn asbesthoudende kitten, stopverf, bitumen (dakbedekking), vochtwerende beplating tussen spouwmuren, pakkingsmaterialen, stelplaatjes in constructiedelen van bouwwerken, onderdelen van cv-installaties of tegellijmen.

Vanaf 1 juli 1993 geldt in Nederland een algeheel verbod op het gebruik van materialen waarin asbest is verwerkt.

Asbestinventarisatierapport bij sloop of renovatie

Asbestinventarisatierapport bij sloop of renovatie

Voorafgaand aan sloop of renovatie van bouwwerken die zijn gebouwd voor 1994 dient onderzocht te worden of hierin asbesthoudend materiaal aanwezig is alvorens er begonnen mag worden met sloop- of renovatiewerkzaamheden. Hiervoor zijn regels gesteld in het Bouwbesluit en Asbestverwijderingsbesluit. Voordat verwijdering van het asbesthoudend materiaal mag plaatsvinden dient een asbestinventarisatie te worden uitgevoerd.

Asbestinventarisatierapport ten behoeve van de waardebepaling van bouwwerken

Asbestinventarisatierapport ten behoeve van de waardebepaling van bouwwerken

Bij verkoop, aankoop of waardebepaling (taxatie en onroerende zaak belasting) van een woning of bedrijfsgebouw kan het van belang zijn te weten in hoeverre dat hierin asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Met een asbestinventarisatie heb je niet alleen inzicht in de aanwezigheid van asbesthoudende materialen maar kun je eveneens op voorhand de kosten laten bepalen die zullen zijn gemoeid met de verwijdering van dit asbest.

Risicobeoordeling/gezondheidsrisico

Risicobeoordeling/gezondheidsrisico

Een asbestinventarisatierapport dient als basis van een asbestsanering. Tijdens een asbestinventarisatie wordt immers een risicobeoordeling uitgevoerd om te bepalen op welke wijze asbestverwijdering dient plaats te vinden.

Met een inventarisatie kunnen eveneens eventuele gezondheidsrisico’s vastgesteld worden voor personen of werknemers die in de nabijheid van asbestbronnen aanwezig kunnen zijn. Deze informatie kan worden gebruikt in het kader van een wettelijk verplicht gestelde risico-inventarisatie en -evaluatie.

Advies en second opinion

Daarnaast vervullen wij voor tal van opdrachtgevers een adviserende rol op het gebied van vraagstukken of probleemstellingen met betrekking tot asbest. Ook het uitvoeren van een second opinion behoort tot de mogelijkheden.

Registratie en certificering

Registratie en certificering

Voor het uitvoeren van een asbestinventarisatie moet het inventarisatiebedrijf geregistreerd zijn bij de Stichting Certificatie Asbest (Ascert) en moet het beschikken over het procescertificaat asbestinventarisatie. Ook de persoon die de asbestinventarisatie uitvoert en de technische eindverantwoordelijke van het bedrijf moeten beschikken over een geldig persoonscertificaat (DIA).

Wematech Milieu Adviseurs is geregistreerd en beschikt over het juiste certificaat en de juiste mensen om voor je een asbestinventarisatie uit te voeren.

Wil je meer informatie over asbestonderzoek?

  • In heel Nederland

  • Vrijblijvende prijsopgave