Risico inventarisatie en evaluatie

Op grond van artikel 5 van de Arbowet is het verplicht een Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) op te stellen. Deze verplichting geldt voor elke werkgever die werknemers in dienst heeft.

Is een RI&E verplicht?

Is een RI&E verplicht?

Op grond van artikel 5 van de Arbowet is het verplicht een RI&E op te stellen. Deze verplichting geldt voor elke werkgever die werknemers in dienst heeft.

Wat houdt een Risico-inventarisatie en
-evaluatie in?

In een Risico-inventarisatie en -evaluatie worden de risico’s voor werknemers vastgelegd die zijn gerelateerd aan de arbeid die ze moeten verrichten. De RI&E bestaat uit een inventarisatie van de aanwezige risico’s, een evaluatie waarin wordt bepaald hoe groot deze risico’s zijn en een plan van aanpak waarin voorstellen worden gedaan om de waargenomen risico’s weg te nemen of tot een aanvaardbaar niveau te mitigeren.

Hoe voeren we een Risico-inventarisatie en -evaluatie uit?

Hoe voeren we een Risico-inventarisatie en -evaluatie uit?

Wanneer wij je daarbij ondersteunen zal een van onze medewerkers samen met je kijken naar de activiteiten die binnen jouw bedrijf plaatsvinden. Aan de hand van de activiteiten bepalen we welk instrument het beste gebruikt kan worden voor de inventarisatie, zoals een branche RI&E instrument of een algemeen RI&E instrument. Onze Hoger Veiligheidskundige komt vervolgens op locatie langs om aan de hand van het gekozen instrument de inventarisatie uit te voeren. De Risico-inventarisatie bestaat ten minste uit interviews / vraaggesprekken, rondgangen op de werkvloer en het beoordelen van de beschikbare relevante documentatie.

Wanneer die inventarisatie compleet is, wordt door de Hoger Veiligheidskundige een evaluatie gemaakt van de risico’s om te bepalen welke mate van gevaar er bestaat. Op basis daarvan kan worden bepaald welke processen of werkplekken aandacht of maatregelen behoeven om het risico op ongevallen te verminderen. Bij deze evaluatie wordt ook aandacht besteed aan zogenaamde basis risicofactoren (BRF). Hiermee wordt voldaan aan de verplichting om ook de oorzaak van risico’s te onderzoeken. Vervolgens wordt inzichtelijk gemaakt in hoeverre de voorgestelde maatregelen het risico onder controle brengen. Dit alles wordt vastgelegd in een Plan van Aanpak.

Wil je meer informatie?

  • In heel Nederland

  • Vrijblijvende prijsopgave